Blisko 2 100 sadzonek drzew na zadrzewienia przydrożne, tradycyjne sady i ponad sto drzew upamiętniających 20-lecie programu Odnowy Wsi – opolskie gminy otrzymują właśnie z urzędu marszałkowskiego sadzonki i drzewa do nowych nasadzeń. W ramach projektu pn. “Bioróżnorodność Opolszczyzny – skarbem dziedzictwa przyrodniczego” w dniach od 27 do 31 października br. opolskie gminy i powiaty otrzymają sadzonki drzew i krzewów do zakładania modelowych sadów oraz zadrzewień przydrożnych. Do opolskich gmin trafi dokładnie 2087 sadzonek drzew i krzewów tradycyjnych gatunków, takich jak czereśnia, głóg, morwa, jaśminowiec, jarząb, śliwa, bez lilak, tawuła czy trzmielina. Sołectwo Lasowice Wielkie z organizacjami: Stowarzyszenie Miłośników Lasowic Wielkich, OSP oraz LZS, również znalazło się w grupie zainteresowanych tym projektem, w ramach którego otrzymamy 74 sadzonki drzew i krzewów. Do akcji nasadzeń zaprosiliśmy Szkołę Podstawową i Przedszkole z Lasowic Wielkich. Z radością ogłaszam, iż do projektu zgłosiło się  76   dzieci wraz z rodzicami. Cieszy nas fakt , iż do akcji włączyły się dzieci nie  tylko z Lasowic Wielkich , ale również z pobliskich miejscowości  ( Chudoby, Tuł , Trzebiszyna ). Akcja nasadzeń drzew 20 –lecia Odnowy wsi  pod hasłem „ Drzewo życia ” odbędzie się 04.11.2017 (sobota) od godz. 10.00 . Rodziców prosimy o zabranie ze sobą niezbędnych narzędzi. Każde dziecko uroczyście oznaczy zasadzone drzewko swoim imieniem oraz datą posadzenia i automatycznie stanie się jego opiekunem. Projekt będzie odnosił  się do ochrony opolskiej bioróżnorodności, przywracania tradycyjnego sadownictwa  oraz ochrony przed zniszczeniem środowiska hałasem, wiatrem, śniegiem. Dodatkowy ważny  aspekt wychowawczy  to zaszczepienie w dzieciach wiedzy jak dbać o środowisko oraz uświadomienie ile trzeba włożyć pracy, aby z małego drzewka urosło duże drzewo. Na koniec projektu dzieci z rodzicami zaprosimy na ognisko z kiełbaskami.