Author Archive: admin

„Lasowickie atelier – przepis na szycie” – zakończenie kursu kroju i szycia (cz. III) oraz dalsze informacje

13 lipca 2017, podczas III części kursu kroju i szycia, w ramach projektu „Lasowickie atelier – przepis na szycie”, pani Sylwia Kondziela uczyła nas szyć fartuszki ze starych jeansów lub z materiału i wykończałyśmy je ozdobną falbanką. Na zajęciach gościliśmy panią Katarzynę Błaut, ze Stowarzyszenia LGD „Dolina Stobrawy”, która koordynuje „Działaj Lokalnie X”. W podziękowaniu za przybycie przekazaliśmy słonika, którego uszyła Monika Lech.  W ramach poczęstunku przygotowaliśmy muffinki z dekoracjami związanymi z „Lasowickim atelier”. Na zakończenie kursu wszystkie uczestniczki mogły pochwalić się pięknymi, kolorowymi fartuszkami, które mamy nadzieję będą wykorzystywane na co dzień w kuchni. Niektóre kursantki zdążyły jeszcze uszyć poszewki na poduszki z zamkami lub torbę. Pani Sylwia Kondziela, która prowadziła zajęcia, w ramach podziękowania otrzymała witraż z logo Lasowic Wielkich. Mamy nadzieję, że jeszcze się spotkamy na uroczystym zakończeniu projektu i otwarciu „Lasowickiego atelier”.

Mimo, iż kurs kroju i szycia zakończył się, my nie przestajemy się spotykać i wspólnie szyć. Cieszymy się, że nasza grupa się powiększa 🙂 Zapraszamy wszystkie uczestniczki kursu oraz wszystkich zainteresowanych do udziału w spotkaniach warsztatowych, gdzie wspólnie będziemy szyć, wymieniać się doświadczeniem i prezentować wykonane dzieła. 27 lipca 2017 r. w godz. 18-21 odbędą się zajęcia również dla dzieci i młodzieży, na których będziemy szyć kosmetyczki/piórniki, maskotki itp.

Projekt “Lasowickie atelier – przepis na szycie” – dofinansowano ze środków Programu „Działaj Lokalnie X” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Ośrodek Działaj Lokalnie Stowarzyszenie LGD „Dolina Stobrawy”.

„Lasowickie atelier – przepis na szycie” – relacja ze spotkania warsztatowego z zajęciami dla dzieci i młodzieży

Podczas kolejnych zajęć warsztatowych, które odbyły się 11. lipca 2017 r., w ramach projektu „Lasowickie atelier – przepis na szycie” uczestniczki wraz z dziećmi i młodzieżą uczyły się szyć igielniki w kształcie kwiatka lub poduszeczki oraz maskotki: słoniki i sowy. Część uczestniczek również dokończyła wcześniejsze projekty takie jak poszewki na poduszki i torby.

Zapraszamy dzieci i młodzież, uczestniczki projektu oraz wszystkich chętnych na kolejne zajęcia podczas spotkań warsztatowych w czwartek 27 lipca w godz. 18-21, na których spróbujemy uszyć piórniki/kosmetyczki, maskotki, a młodsze dzieci będą mogły kolorować i wyklejać obrazki.

Zajęcia dla dzieci i młodzieży dofinansowano ze środków Urzędu Gminy Lasowice Wielkie w ramach gminnego programu profilaktyki i rozwiązywania problemów alkoholowych.

„Lasowickie atelier – przepis na szycie” – relacja z II części kursu oraz dalsze informacje

Podczas II części kursu krawieckiego uczyłyśmy się szyć poduszeczki w kształcie drzewek i choinek oraz torby, które mogą stać się lasowickimi gadżetami Na torby naszywałyśmy aplikacje. Udział w kursie chciał wziąć również jeż, ale spóźnił się nieco

Kolejna część kursu i niestety już ostatnia odbędzie się 13. lipca 2017 r. w świetlicy wiejskiej w godz. 18:00-22:00. Natomiast spotkania warsztatowe już 11 i 25 lipca w godz. 18:00-20:00. Wraz z dziećmi i młodzieżą będziemy szyć igielniki, kosmetyczki/piórniki, maskotki, itp. a młodsze dzieci będą mogły kolorować i wyklejać obrazki.

Spotkania warsztatowe będą odbywać się średnio co dwa tygodnie do końca listopada 2017 r.

Projekt “Lasowickie atelier – przepis na szycie” – dofinansowano ze środków Programu „Działaj Lokalnie X” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Ośrodek Działaj Lokalnie Stowarzyszenie LGD „Dolina Stobrawy„.

Uroczystość Bożego Ciała

Niemożliwe stało się możliwe. Uroczystość Najświętszego Ciała i Krwi Chrystusa na Osiedlu.

15. czerwca 2017 r. została odprawiona uroczysta msza święta oraz procesja eucharystyczna na terenie osiedla w Lasowicach Wielkich. Mieszkańcy bloków przygotowali poszczególne ołtarze:

• Ołtarz pierwszy: mieszkańcy bloku nr 4 (10-12)
  • Ołtarz drugi: mieszkańcy bloku nr 3 (7-9)
  • Ołtarz trzeci: mieszkańcy bloku nr 2 (4-6)
  • Ołtarz czwarty, przy którym została odprawiona msza święta: mieszkańcy bloku nr 1 (1-3)

Po zakończeniu mszy świętej wszyscy zebrani zostali zaproszeni na kawę i ciasto w plenerze.