Author Archive: admin

Porządki na Placu Floriana

Zadanie powierzone Szymonowi Rojowskiemu wykonane 🙂 Wspólnie z Krzysztofem Lechem i Mateuszem Jośko chłopaki z LZS-u otworzyli sezon taneczny. Chłopaki brawo!
No i proszę, to co spędzało sen z powiek, czyli miejsce spotkań milusińskich – trochę po zimie zapuszczone, komuś jednak raziło w oczy. No i proszę 🙂 Jedna z mam – Monika Lech i jeszcze nie mama – Justyna Mackiewicz wykonały zadanie w połówkę. Może jakieś mamy, które korzystają z tego miejsca, pomogą i dokończą dzieła, tak jak ta niewidzialna ręka. Dziewczyny jesteście wielkie! 😀

Metamorfoza skweru przed świetlicą wiejską – trzecie życie skwerku

Na jednym z zebrań zaproponowano p. Halinie Domańskiej zaaranżowanie skwerku przy świetlicy wiejskiej – przystała na propozycję. W okresie zimowym p. Domańska stworzyła projekt, który został wiosną przedstawiony i rozpoczęły się działania. Trzeba było przygotować teren. Pomógł w tym Szymon Felusiak – firma „Felek„, ze sprzętem ciężkim Jerzy Lipiński – firma „Jurex„. Potem wkroczyła pani Halina Domańska z panią Marianną Musiał i ropoczęły prace. Wcześniej pani Halina poczyniła zakupy typu rośliny, krzewy, itp. Został zamówiony kamień, kora. Sołtys nadzorowała przebieg prac.

Przy pracach pomagali jeszcze:

• Czesław Ptak,
  • przyjezdny pan, który handlował z żoną w tym czasie warzywami,
  • Jarosław Ziółkowski, który już od kilku lat dba o nasadzenia kwiatów w donicach na lasowickim rynku, co już w tym roku uczynił
  • Sławomir Napierała
  • Marek Wiecha
  • Henryk Łowicki

Efekty pracy są zdumiewające. Jeszcze kilka elementów znajdzie swoje miejsce. Latem będziemy podziwiać piękno skwerku w całej okazałości.
Bardzo wszystkim zaangażowanym w to przedsięwzięcie dziękuję.

Sołtys Lasowic Elżbieta Felusiak

Wszystkie zakupy związane z modernizacją skwerku zostały pokryte z Funduszu Sołeckiego na rok 2017.

Ogłoszenie

W poniedziałek 15.05.2017 o godz. 18:15 zapraszamy na spotkanie wszystkich mieszkańców, którzy chcą uczestniczyć w życiu wsi. Temat spotkania: organizacja imprezy w dniach 17-18. 06.2017 pn. „LASOWICKI PIKNIK W WIOSCE STALOWYCH RUMAKÓW” X – LECIE ODNOWY WSI. Bardzo proszę o liczne przybycie wszystkich członków organizacji, zapraszamy również przedstawicieli przedsiębiorstw działających w naszej wiosce.

Spotkanie organizuje:
Rada Sołecka
Zarząd Stowarzyszenia

Dzień Kobiet – zdjęcia

Tak świętowały Dzień Kobiet Lasowickie Frelki 🙂

Podsumowanie ferii zimowych 2017

Bardzo dziękuję dzieciakom, biorącym udział w projekcie „Ferie 2017” za obecność, zaangażowanie we wszystkie zajęcia i cierpliwość, rodzicom za dowożenie/ doprowadzanie dzieci na zajęcia. Dziękuję wszystkim zaangażowanym mamom- Justynie Chwał, Asi Napierała, Agnieszce Giemza, Sabinie Pietrucha, Oli Papuckiej za każdą najdrobniejszą nawet pomoc, za każdy pomysł i zaangażowanie w projekty. I na koniec dziękuję Pani Eli Felusiak za impuls do działania, pomoc przy organizacji, wsparcie, każde dobre słowo i przykład jaki nieustannie daje nam wszystkim- bo chcieć to móc 🙂 cieszę się, że mogłam być częścią projektu „Ferie 2017” i mam nadzieję, że dobrze wywiązałam się ze swojej roli 😉 do następnego

Monika Lech

Wszystkie relacje z ferii zimowych:

Relacja z ferii zimowych – 23.02.2017

Bal karnawałowy był zwieńczeniem ferii organizowanych w Lasowicach Wielkich. Dzieciaki pięknie się prezentowały w swoich strojach I świetnie bawiły. Zabawa udała się wyśmienicie i urozmaicona była super konkurencjami, między innymi: taniec z balonem, taniec na gazecie, balony z zadaniami, Zumba (dziękujemy Martyna Oboza), smaki oraz zabawy zręcznościowe.

Relacja z ferii zimowych – 22.02.2017

Dzisiejszy dzień obfitował w atrakcje I niespodzianki 🙂 najpierw odwiedził nas i poopowiadał o swojej pasji Pan Franciszek Śnieżek. Mogliśmy podziwiać okazałe poroża zwierzyny zamieszkującej okoliczne lasy i wysłuchać myśliwskich ciekawostek. Dowiedzieliśmy się wielu interesujących rzeczy o myśliwstwie, a także mogliśmy obserwować jak wygląda praca psa- pomocnika myśliwego, który spisał się na medal w przygotowanym dla niego przez Pana Franciszka zadaniu.

Kolejną atrakcją były eksperymenty z suchym lodem. Duże wrażenie na uczestnikach ferii zrobiły doświadczenia z wykorzystaniem wody (również zabarwionej) i suchego lodu, jeszcze większe- zrobione w kilka chwil pyszne lody śmietankowe, których każdy mógł spróbować 🙂 następnie malowaliśmy wykonane dzień wcześniej figurki z masy solnej oraz gotowe znaki

Relacja z ferii zimowych – 21.02.2017

Dziś zajmowaliśmy się rysowaniem prac na konkurs organizowany przez Opolską Grupę Poszukiwawczo- Ratowniczą. Powstało wiele wspaniałych prac, poniżej prezentujemy jedną, zasługującą naszym zdaniem na wyróżnienie 🙂 Jest to praca, która powstawała na naszych oczach, a jej autorką jest Oliwia Śnieżek- gratulujemy talentu I wyobraźni 🙂 Ponadto dziś wykonywaliśmy prace- figurki z masy solnej oraz graliśmy w gry. Serdecznie dziękujemy Justynie I Oli za pomoc