Author Archive: admin

Nowe materiały promocyjne

Na zebraniu wiejskim zostały oficjalnie zaprezentowan nowe ulotki, roll up oraz materiały z lasowickimi nadrukami, które będą wykorzystywane do promocji naszej miejscowości.
Roll up, ulotki oraz materiały zostały zakupione w ramach Funduszu Sołeckiego 2017.

Lasowickie atelier – przepis na szycie” – relacja ze spotkania warsztatowego z 19.09.2017

We wtorek na spotkaniu warsztatowym uczestniczki projektu szyły lasowickie gadżety: torby i igielniki oraz maskotki i wianki. Na kolejnych spotkaniach postaramy się pokazać jak wszyć zamek szyjąc kosmetyczkę oraz jak obszyć dziurki na guziki.

Zapraszamy WSZYSTKICH CHĘTNYCH (nie tylko z Lasowic Wielkich) na spotkania warsztatowe. Gwarantujemy miłe spędzenie jesiennych wieczorów przy ciepłej kawie i herbacie oraz słodkim poczęstunku.

Ideą spotkań warsztatowych jest integracja oraz miłe spędzenie czasu na szyciu w grupie, rozmowach i wymianie doświadczeń. Zapraszamy do dołączenia lub odwiedzenia nas na zajęciach.

Kolejne spotkania warsztatowe odbędzie się: 28 września w godz. 19:0021:00 w świetlicy wiejskiej w Lasowicach Wielkich.

Projekt “Lasowickie atelier – przepis na szycie” – dofinansowano ze środków Programu „Działaj Lokalnie X” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Ośrodek Działaj Lokalnie Stowarzyszenie LGD „Dolina Stobrawy”.

Lasowickie atelier – przepis na szycie” – relacja ze spotkania warsztatowego z 07.09.2017

Tematem przewodnim wczorajszego spotkania warsztatowego było szycie wianków dekoracyjnych na drzwi lub do powieszenia na ścianę. Uczestniczki świetnie poradziły sobie z zadaniem i na zakończenie mogły cieszyć się pięknym dziełem.

Kolejne spotkania warsztatowe odbędą się:
19 września w godz. 18:00 – 21:00
28 września w godz. 19:00 – 21:00
w świetlicy wiejskiej w Lasowicach Wielkich.

Dożynki wiejskie w Lasowicach Wielkich

Dnia 03.09.2017 w Sołectwie Lasowice Wielkie odbyły się dożynki wiejskie. Poprzedziły je msze dziękczynne, które odbyły się w kościołach katolickim jak również w ewangelickim.

Ze względu na deszczową pogodę nie było możliwości spędzenia miłego popołudnia na przygotowanym i udekorowanym wcześniej Placu Floriana. Mieszkańcy zebrali się w świetlicy wiejskiej, która została przygotowana w ostatniej chwili.

Uroczystość otworzyły: sołtys Elżbieta Felusiak z „Młodymi aktywnymi” Moniką Lech oraz Anną Joszczok. Gośćmi byli ksiądz Andrzej Szymon oraz pastor Ryszard Pieron. Nie mogło zabraknąć oczywiście Wójta Gminy Daniela Gagata, który odwiedzał uroczystości dożynkowe w swojej Gminie.

Podczas uroczystości zostały wręczone podziękowania:

• Pani Halinie Domańskiej – za zaprojektowanie oraz realizację odnowy skwerka przy świetlicy wiejskiej w Lasowicach Wielkich,
  • Pani Mariannie Musiał – za pomoc w odnowie skwerka przy świetlicy wiejskiej w Lasowicach Wielkich,
  • Pani Danucie Mielczarek – za wieloletni nadzór nad przygotowaniem lokalnego produktu kulinarnego – pieroga lasowickiego – został wręczony duży pierożek, uszyty specjalnie na tę okazję,
  • Pani Zofii Skaczyło – za wieloletnią pomoc przy przygotowaniu lokalnego produktu kulinarnego – pieroga lasowickiego,
  • Panu Jarosławowi Ziółkowskiemu – za wieloletnią opiekę nad ukwieceniem Lasowickiego Rynku,
  • Pani Monice Osyra – za wkład w dbałość o porządek na rabacie przy kościele.

Mieszkańcy mogli posmakować ciasta dożynkowego oraz kawy i herbaty. Niespodzianką były bułki z kiełbasą oraz kawa zbożowa – zapamiętane z czasów, kiedy to jeszcze młocarnie na polu zboże młóciły, gospodynie przyjeżdżały z bułkami suto obłożonymi oraz z kawą zbożową z mlekiem. Z dodatkowych atrakcji były konkursy plastyczne dla dzieci i młodzieży, które przygotowała pani Joanna Napierała oraz pani Sabina Pietrucha. Dzieci zostały oczywiście hojnie nagrodzone.

Jedną z głównych atrakcji była ekspozycja prac uczestników projektu „Lasowickie atelier – przepis na szycie”. Można było zobaczyć wykonane dzieła a także zapoznać się z projektem oraz wygrać lasowickie gadżety. Zaprezentowano lasowickie choinki i drzewka, torby na zakupy, maskotki: sowy i słonie, poduszki, poszewki, komplet do kołyski, letnią torbę, zabawki a także wiele innych. Ze względu na warunki atmosferyczne nie było możliwe wykonanie ekspozycji na starym kredensie, który był umieszczony na Placu Floriana.

Mieszkańcy chętnie brali udział w konkurencjach takich jak: oszacowanie ilości guzików w słoiku oraz odgadnięcie największej ilości nazw ziaren z dziewięciu przygotowanych na tacy. Osoby z najlepszymi odpowiedziami mogły wybrać nagrody od „Lasowickiego atelier”.

Dziękujemy wszystkim przybyłym gościom oraz wszystkim zaangażowanym w przygotowania dożynek wiejskich.

Lasowickie atelier – przepis na szycie” – relacja ze spotkania warsztatowego z 29.08.2017

29 sierpnia na spotkaniach warsztatowych, w ramach projektu „Lasowickie atelier – przepis na szycie”, gościliśmy telewizję TVP3 Opole. Uczestniczki projektu opowiadały o tym, co robimy na zajęciach i jakie są ich wrażenia. Nakręcony materiał można było obejrzeć 30 sierpnia w Kurierze Opolskim oraz pod tym linkiem http://opole.tvp.pl/33792674/szyja-pruja-i-ceruja-kreatywne-zajecia-w-lasowicach-wielkich

Podczas zajęć szyłyśmy lasowickie gadżety – głównie torby i sowy, które będzie można wygrać na dzisiejszych dożynkach wiejskich w Lasowicach Wielkich. Ponadto, będzie można zobaczyć inne nasze prace, które będą wyeksponowane przy scenie na Placu Floriana. Serdecznie zapraszamy

Kolejne zajęcia zaplanowano na 7, 19 i 28 września w godz. 18:00 – 21:00 w świetlicy wiejskiej.

Lasowickie atelier – przepis na szycie” – relacja ze spotkania warsztatowego z 22.08.2017

Podczas piątego już spotkania warsztatowego, które odbyło się we wtorek 22. sierpnia, w ramach projektu „Lasowickie atelier – przepis na szycie” uczestniczki zmagały się z szyciem lasowickich gadżetów. Mamy już całkiem spory lasek choinek i drzewek.

Na następnym spotkaniu skupimy się na torbach oraz poduszkach i poszewkach, które uszyjemy min. ze specjalnie zaprojektowanego lasowickiego materiału.
Wykonane gadżety, jak i wcześniejsze dzieła, będą wyeksponowane na stoisku „Lasowickiego atelier” 3 września 2017 podczas dożynek wiejskich w Lasowicach Wielkich.

Zapraszamy wszystkich na kolejne spotkanie warsztatowe we wtorek 29 sierpnia w godz. 18:00-21:00 w świetlicy wiejskiej w Lasowicach Wielkich.

Prosimy wszystkich członków kursu oraz spotkań o przybycie.