We wtorek 25. Lipca o godz. 19:00 na Placu Floriana odbyło się spotkanie kulturalno-integracyjne z wolontariuszami Przystanku HAPPY BUS, który stacjonował w dniach 23-25 lipca w Lasowicach Wielkich. Na początku wszyscy wolontariusze przedstawili się, powiedzieli z jakich krajów pochodzą oraz na jakich są kierunkach studiów. Następnie krótko zaprezentowali kraje swojego pochodzenia takie jak: Maroko, Turcja, Algieria i Indie. Opowiadali min. o położeniu, kulturze, kuchni, prezentowali flagi i stroje. Chętnie odpowiadali na zadawane przez ludzi pytania na temat tego, co im się najbardziej podoba w Polsce lub czy przed wzięciem udziału w projekcie słyszeli o naszym kraju. Zaprezentowano również tańce, do których zaproszono wszystkich uczestników spotkania. W ramach poczęstunku mogli spróbować polskich przysmaków takich jak: bigos, chleb ze smalcem, kiszone ogórki oraz ciasta drożdżowe i słodkie bułki. [Best_Wordpress_Gallery id="84" gal_title="25.07.2017 Spotkanie integracyjne"] W ramach podziękowania za przybycie pani sołtys przekazała wolontariuszom prezent na rzecz Fundacji Happy Kids organizującej tę akcję. Podarowane zostały poduszki: „Happy Bus” oraz lasowicka choineczka, które zostały uszyte przez uczestników projektu „Lasowickie atelier – przepis na szycie” dofinansowanego ze środków Programu „Działaj Lokalnie X” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Ośrodek Działaj Lokalnie Stowarzyszenie LGD „Dolina Stobrawy”. Na spotkaniu byli również mieszkańcy Lasowic Małych, którzy wręczyli wolontariuszom pyszne miody. Na zakończenie zrobiliśmy piękne pamiątkowe zdjęcie grupowe. Wszystkim zaangażowanym w przygotowanie spotkania oraz uczestnictwo serdecznie dziękujemy.