13 lipca 2017, podczas III części kursu kroju i szycia, w ramach projektu „Lasowickie atelier – przepis na szycie”, pani Sylwia Kondziela uczyła nas szyć fartuszki ze starych jeansów lub z materiału i wykończałyśmy je ozdobną falbanką. Na zajęciach gościliśmy panią Katarzynę Błaut, ze Stowarzyszenia LGD „Dolina Stobrawy”, która koordynuje „Działaj Lokalnie X”. W podziękowaniu za przybycie przekazaliśmy słonika, którego uszyła Monika Lech.  W ramach poczęstunku przygotowaliśmy muffinki z dekoracjami związanymi z „Lasowickim atelier”. Na zakończenie kursu wszystkie uczestniczki mogły pochwalić się pięknymi, kolorowymi fartuszkami, które mamy nadzieję będą wykorzystywane na co dzień w kuchni. Niektóre kursantki zdążyły jeszcze uszyć poszewki na poduszki z zamkami lub torbę. Pani Sylwia Kondziela, która prowadziła zajęcia, w ramach podziękowania otrzymała witraż z logo Lasowic Wielkich. Mamy nadzieję, że jeszcze się spotkamy na uroczystym zakończeniu projektu i otwarciu „Lasowickiego atelier”. [Best_Wordpress_Gallery id="83" gal_title="13.07.2017 Kurs cz. III"]   Mimo, iż kurs kroju i szycia zakończył się, my nie przestajemy się spotykać i wspólnie szyć. Cieszymy się, że nasza grupa się powiększa 🙂 Zapraszamy wszystkie uczestniczki kursu oraz wszystkich zainteresowanych do udziału w spotkaniach warsztatowych, gdzie wspólnie będziemy szyć, wymieniać się doświadczeniem i prezentować wykonane dzieła. 27 lipca 2017 r. w godz. 18-21 odbędą się zajęcia również dla dzieci i młodzieży, na których będziemy szyć kosmetyczki/piórniki, maskotki itp. Projekt “Lasowickie atelier – przepis na szycie” – dofinansowano ze środków Programu „Działaj Lokalnie X” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Ośrodek Działaj Lokalnie Stowarzyszenie LGD „Dolina Stobrawy”.